Jak správně nachystat občerstvení

Ke správné návštěvě patří pohoštění. Jaké ale zvolit?

Už při pozvání bychom měli dát jasně najevo, o jakou návštěvu se jedná. Na tu nejčastější, která vlastně nemá žádný oficiální důvod, jen to, že se chceme s někým na chvíli vidět, stačí studené občerstvení - něco sladkého, jako třeba koláč, zákusky nebo pralinky, případně něco slaného, ať už vlastnoručně napečeného či připraveného, nebo z obchodu). U stále populárnějších letních grilovaček a barbecuje je to pak jasné, tady se předpokládá především maso a zelenina, sympatické je, pokud něčím na gril nebo některou z příloh přispějí i hosté.

Pokud ale zveme hosty na oběd či na večeři, asi už k tomu máme nějaký důvod, a je proto vhodné dát jim to jasně najevo. Ovšem pozor, občerstvení vždy volíme tak, aby nám nezabíralo příliš mnoho času na úkor zábavy s hosty. Pokud víte, že byste celý večer odbíhali do kuchyně a na hosty vám nezbyl čas, můžete zvážit přesunout celou událost do některé z blízkých restaurací. Oceníte to ve výsledky vy i oni.

Pokud jste v roli hosta a nesete hostiteli dárek - nejčastěji ženám květinu a mužům lahev vína či něčeho ostřejšího - pak pozor na obaly. Z květiny vždy odstraníme papír, aby vynikla její krása. Lahev oproti tomu vyndavat nemusíme. Jednak nemusí nikdo vidět, co jsme přinesli, jednak můžeme hostitele uvést do rozpaků, kdyby šlo náhodou o alkohol, kterému zrovna neholduje. A pokud naopak půjde o nějaký dražší alkohol, bude to zbytečně vypadat, že se chlubíme. Návštěvu je totiž zvykem oplatit a u takového dárku může mít obdarovaný obavy, že se vám nedokáže revanšovat.

Sdílej